Stadswandelingen  door UTRECHT  

(duur wandeling: ca. 2 uur / max. 10 personen per groep) 

 

Utrecht: een stad naar mijn hart! Ik woon er al sinds mijn studententijd en ken haar inmiddels op mijn duimpje. Tot de smalste steegjes, verborgen hofjes en voormalige schuilkerken aan toe.

Al wandelend en vertellend deel ik mijn liefde voor deze stad met meer dan 2000 historie graag met u. 

 

Rond de binnenstad heb ik een viertal themawandelingen samengesteld. Leuk voor een familiefeest (kinderen welkom!) een reünie of bijvoorbeeld een bedrijfsuitje. Of gezellig samen met uw kunstclub op pad! 

                                                                                             

   stadswandeling Utrecht - Grand Hotel Karel V     stadswandeling Utrecht      Pandhof Domkerk          

 

UTRECHT-wandelingen

U kunt een keuze maken uit onderstaande thema’s.

Een combinatie van verschillende elementen uit de afzonderlijke thema's is - in overleg - ook mogelijk.  

 

 

  • Monumentale pracht aan de Oudegracht     

Deze wandeling 'zoomt in' op het ontstaan en de ontwikkeling van de Oudegracht. Deze twee kilometer lange ‘levensader’ van de stad is één van de meest karakteristieke elementen van Utrecht. We bekijken een aantal monumentale panden (stadskastelen) in het centrum, het oude neoklassieke Stadhuis en de Winkel van Sinkel. Via een 'wed' lopen we naar de werf en we ervaren de sfeer van de typische werfkelders (een unicum in de wereld). 

  

  • De Dom... en daar rondom

De plek waar nu het Domplein is, kent maar liefst 2000 jaar historie. Hier vestigden zich de Romeinen, dit was het religieuze brandpunt in de middeleeuwen, hier heeft in de 17e eeuw een orkaan zijn desastreuze sporen nagelaten. Hoe ligt de Domkerk er tegenwoordig bij? Wat zal de toekomst brengen?

In  een verhaal vol ‘weetjes’ en anekdotes leert u over de verschillende bouwfases van het gehele complex, ontdekt u hoe hoe kerk en toren bol staan van de symboliek en wordt u gewezen op een aantal bijzondere details.

 

  • Beweeg je door een hofje of steegje        

Slingerend door het Utrechtse Museumkwartier, via verborgen hofjes en door verrassende steegjes, beleven we  een oase van rust en kalmte in de binnenstad. U komt op plekken waar anderen vaak aan voorbij lopen en hoort vertellen over 'klopjes' en krakers, pelgrims en proosten. Op de route ligt onder andere de Andreashof, de N.V. Huis-tuin, het Dorstige Harthof en de ‘Zeven Steegjes’.

 

  • Cultuur en groen in het Zocherplantsoen

Een mooie, rustige wandeling langs de stadsbuitensingel; een harmonieuze symbiose van cultuur en natuur langs het water. We komen langs verschillende kerken, horen bijna de kanonnen bulderen bij de voormalige bastions, genieten van het groen bij Park Lepelenburg en ontdekken de villa waar ooit prinses Irene woonde. Rode draad bij deze wandeling is de 19e-eeuwse romantische visie van landschapsarchitect Jan David Zocher.